Haverhill Research Park

A 30 acre site, assembled and master-planned to create a 450,000 sq ft Business/R&D Park, Hotel, Day Nursery, Pub/Restaurant and 150 Residential Units.

Project

  haverhill research park logo
Location Haverhill, Suffolk
Sector Development
Size 30 Acres
Website www.haverhillresearchpark.com

OVERVIEW

LIVE PROJECT

Residential Land sold to Taylor Wimpey

Land sold to Marston’s who built the Flying Shuttle pub.

A purpose built nursery building was pre-let to Colourbox Montessori School.

Planning permission obtained for a four storey 30,000 sq ft Innovation Centre

Combined Authority Grant funding and West Suffolk Council loan obtained

Innovation Centre construction commences October 2019

An outline application for up to 155 residential units, public open space, children’s play area and associate landscaping submitted.

haverhill research park aerial view haverhill research park landscaping

DEVELOPMENT

Planning

Following extensive public consultation, a mixed-use planning permission was secured, including 150 residential units. The local authority were keen to see this gateway site brought forward as it had remained undeveloped despite being allocated for 'employment' for over 20 years.

Through a viability exercise, we were able to secure the residential allocation in the masterplan, in order to create the value required to fund the infrastructure and site enabling works.

Enabling works

Through successful applications to the Government's Growing Places initiative and the introduction of private finance, JAYNIC established an innovative public:private funding arrangement which enabled the completion of site enabling works.

The funding partners for these works were New Anglia & Greater Cambridge GP Local Enterprise Partnerships, St Edmundsbury Borough Council and the Bank of London and The Middle East plc.

Infrastructure

As part of the infrastructure works, the residential land was fully serviced, including utilities at each spur into the plot, formation and planting of the public open space, ground engineering to allow optimum foundation design and completion in-part of the surface water drainage system. The residential land was sold to Taylor Wimpey at a premium of 30% over historic land values in the town.

Feedback

"JAYNIC demonstrated a real depth of understanding of the residential market; and their approach, working closely with the local authority and other stakeholders, was closely aligned with our own. They provided a fully serviced site allowing us to work together to optimise the planning permission. We were delighted to secure the site and it's now one of our best performing outlets in the region."

Bryn Maidman
Divisional Managing Director, Eastern and Central Regions - Taylor Wimpey

haverhill research park aerial view haverhill research park landscaping
Innovation Centre

Construction commences October 2019 for a new 30,000 sq ft four-storey centre at Haverhill Research Park comprising high specification offices and dry R&D accommodation, together with conference and meetings rooms, training facilities, a ‘work-hub’ area and coffee shop/café with an external break out area.

The EpiCentre will offer early-stage companies tailored support services designed to boost the growth of their businesses ranging from cost-effective, flexible, managed space to business advice, integrated telecoms, broadband internet access and networking facilities.

The EpiCentre will aim to stimulate innovation, product and process development and technology transfer, which will enhance growth, creativity, customer satisfaction both nationally and internationally for its clients.

The design of the building which has been created by architects Frank Shaw Associates will 'set the standard' for future building on the park providing exciting and contemporary architecture, with a double height glazed reception and a striking brise soleil canopy over the entrance.

The building will be clad with a mix of brick and two types of rainscreen cladding and there will be high quality landscaping with an avenue of pear trees on the north side of the building.

The sustainable elements of the design comprise photovoltaic panels on the roof to provide a source of renewable energy for the centre together with bicycle racks, showers and changing rooms for those wishing to cycle to work.

The EpiCentre will be situated at the entrance to Haverhill Research Park overlooking the Spirit of Enterprise roundabout.

haverhill research park landscaping
Colourbox Montessori School

A single-storey building, designed by Frank Shaw Architects on the west side of the main estate road at Haverhill Research Park. Constructed in 2015 and pre-let to Colourbox Montessori School

West of Three Counties Way

A proposed outline planning application for up to 155 new homes, public open space, a children’s play area and landscaping.

The site currently forms part of Haverhill Research Park. However, due to a lack of viable interest from potential occupiers over the last 8 years, JAYNIC has made the decision to seek planning permission for residential development on two of the land parcels. The 13.69 acre site, comprises the parcels of land known as Plot 300 and Plot 400.

To find out more, please visit: www.westofthreecountiesway-haverhill.co.uk